Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

    • Het uitvragen door de assistente noemen wij triage. De assistente heeft hier een speciale triagescholing voor gevolgd. De assistente maakt een inschatting welke patient, met welke klacht, bij welke hulpverlener, op welk moment gezien moet worden. Soms kan dat ook betekenen dat u niet gezien hoeft te worden, maar dat u een advies krijgt. Dit advies wordt altijd ter goedkeuring aan de huisarts voorgelegd. Mocht u wel een afspraak op het spreekuur krijgen, dan kan de huisarts zich al voorbereiden op het consult, met de informatie die de assistente aan u heeft gevraagd. 

      Wilt u voorbereid op de afspraak komen? Kijk op www.thuisarts.nl alvast voor informatie en vragen die u kunt stellen. Als u goed voorbereid komt, kunnen wij u beter helpen.

    • Een enkele afspraak (consult) duurt, bij de huisarts, 15 minuten. In deze 15 minuten wordt alles gedaan, te weten:

      - Praten over uw medisch probleem;

      - (eventueel) Voert de huisarts lichamelijk onderzoek uit en;

      - Stelt de huisarts een diagnose; 

      - En/of stelt de huisarts aanvullend onderzoek, -een behandeling, of een verwijzing voor en;

      - Noteert de huisarts al deze zaken in het medisch dossier.

      Om u goed te kunnen helpen is het belangrijk daar de tijd voor te nemen. Soms heeft u een vraag, maar het antwoord is niet altijd kort te geven. Vaak hebben we meer informatie nodig om een goed antwoord te geven, dat lukt niet altijd in een enkele afspraak. Daarnaast willen wij de patienten, die na u een afspraak hebben, ook graag op tijd helpen.

      Daarom willen we u vragen om bij 2 klachten of bij een uitgebreidere klacht een dubbele afspraak (30 minuten) te maken bij de assistente. Soms betekent dit dat u dan enkele dagen moet wachten als het spreekuur al vol staat.

    • De huisarts van een patiënt, kan/mag GEEN verklaring afgeven van de gezondheid van eigen patiënten, omdat hij niet onafhankelijk is. De KNMG (beroepsvereniging artsen) heeft een mooie uitleg op hun site hierover. Lees hier meer over. De enige ‘verklaring’ die de huisarts kan invullen is een verklaring voor medicijnen als u op reis gaat naar het buitenland. Het kan zijn dat hier speciale papieren voor nodig zijn zoals medicijnen die onder de opiumwet vallen. Kijk op de website van het CAK of u een medicijnverklaring nodig heeft.

    • Soms krijgt u als patiënt, bij een andere zorgverlener, te horen ‘u moet even naar uw huisarts een verwijzing vragen’. Dit kan inderdaad een goed advies zijn, echter zien wij de patiënt hiervoor graag eerst op ons spreekuur. Vaak zijn er meerdere mogelijke oplossingen en soms kunnen wij u helpen en hoeft u niet naar een specialist. Dit houdt de zorg toegankelijk en bespaart u mogelijk ook nog (veel) geld. Mocht het zo zijn dat u inderdaad naar een specialist moet, is het belangrijk dat wij als huisarts een goede volledige verwijzing maken zodat u met de juiste informatie op de juiste plek geholpen kan worden. Daarom zal onze assistent u adviseren eerst op het spreekuur een afspraak te maken. Als u al bij de huisarts bent geweest en er is al afgesproken dat u naar de specialist mag als de behandeling niet aanslaat, hoeft u hiervoor niet meer op het spreekuur te komen.

    • Volgens de richtlijn ‘Verwijsafspraken Geestelijke Gezondheidszorg’ is een nieuwe verwijzing nodig op de startdatum van een nieuwe behandeling. Eenmaal in behandeling (SGGZ of BGGZ) is alleen een bericht aan de huisarts voldoende als u naar een andere behandelaar/GGZ organisatie wordt verwezen, tenzij de behandeling langer dan een jaar geleden is afgerond.

    • Huisartsen werken met spreekuurafspraken (consulten). Een enkel consult is 15 minuten, een dubbele 30minuten. Deze tijd wordt gereserveerd in de agenda. Als u niet kunt of ziek bent horen we dit graag zo spoedig mogelijk. Als u 3x of meer in een jaar Niet Verschenen bent Zonder Bericht (NVZB) nadat we u hierop hebben aangesproken, brengen we de consulttijd in rekening bij u. De spreekuur tijd is (soms zeer) beperkt en kan dan niet gebruikt worden voor andere patiënten. Daarom vragen wij u om tijdig uw afspraak af te zeggen als u verhinderd bent.

    • Veel mensen kampen met overgewicht en hebben hier soms ook klachten van. Overgewicht ontstaat meestal door een samenspel van verschillende oorzaken. Soms ontstaat overgewicht als gevolg van een ziekte, maar gelukkig is dat vaak niet zo. Andersom kan overgewicht wel leiden tot verschillende ziekten zoals Diabetes Mellitus (suikerziekte), Hart- en Vaatziekten en patienten met overgewicht hebben een verhoogd risico op kanker.

      Een gezond gewicht wordt vaak uitgedrukt in een getal dat een verhouding is tussen de lengte en het gewicht (gewicht (kg) / (lengte x lengte (m)).  Een makkelijke vuistregel voor een 'gezond gewicht' is de je lengte in meter, minus 1m. Dit noemen we de Body Mass Index (BMI). Uitgaande van de BMI waarde bij volwassenen, zijn er verschillende categorieen te onderscheiden. 

      - Gezond gewicht 18 < BMI < 25

      - Overgewicht 25 < BMI < 30

      - Ernstig overgewicht (obesitas) 30 < BMI < 40

      - Ernstig gevaarlijk overgewicht (morbide obesitas) BMI > 40

      Er zijn verschillende programma's die kunnen helpen met het verbeteren van de leefstijl en daarmee ook een gezonder gewicht. Dit noemen we de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) programma's. Deze 2-jarige programma's worden veelal vergoed door de zorgverzekering. U kunt een verwijzing vragen nadat u op het spreekuur bent geweest bij de huisarts of praktijkondersteuner. Kijk hier welke aanbieders er in de regio zijn.

    • Dat mag wel, maar is vaak niet helpend en ook niet zonder risico. Bloedonderzoek is 'aanvullend onderzoek'. Dit kan antwoord geven op de vraag die aan het einde van een afspraak (consult) bij de huisarts ontstaat. Vaak kan de huisarts op basis van uw klacht en lichamelijk onderzoek al vrij nauwkeurig antwoord geven op uw vraag. Deze vraag noemen wij 'de hulpvraag'. Zonder dat de huisarts weet wat uw 'hulpvraag' is, kan het aanvragen van bloedonderzoek en de beoordeling hiervan lastig zijn.

      Veel voorkomende oorzaken voor het aanvragen van bloedonderzoek zijn:

      - Vermoeidheid 

      - Langdurig niet fit, ziek zijn;

      - Ongerustheid over een ernstige ziekte

      Dit zijn klachten die vaak prima zonder aanvullend bloedonderzoek besproken en beantwoord kunnen worden. En mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn, kan samen met de huisarts gekeken worden naar een passende volgende stap. Hiermee voorkomen we onnodige onderzoeken en risico's. Veel voorkomende bloedaanvragen/onderzoeken:

      - PSA (prostaat specifiek antigeen) > zie hiervoor de keuzehulp 'testen op prostaatkanker' op thuisarts.nl

      - Cholesterol e/o glucose > we hebben een Hart- en Vaatziekte risico consult, vraag dit gerust aan onze assistentes

      - Vitamine D, -B12 etc > eet u gezond en gevarieerd? Dan is een vitamine tekort vaak niet de oorzaak van uw klacht, meer informatie hierover vindt u op ‘doen of laten.nl

      - Schildklier > dit is maar zelden de oorzaak van overgewicht, kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl